Antependia

De antependia zijn uitgevoerd in verschillende kleuren, die symbool staan voor bepaalde gebeurtenissen en perioden van het jaar in de kerk: wit, groen, paars en rood.

Bij ons ligt een antependium op de Avondmaalstafel en er hangt er een aan de kansel of aan de lezenaar.

Wanneer…

img_2567

Wit

Wit is de belangrijkste kleur. Het is het teken van nieuw leven, reinheid en heiligheid. Deze kleden worden gebruikt in de periode vanaf de Kerstnachtdienst tot en met de zondag na Driekoningen en vanaf de Eerste Paasdag tot en met de zondag voor Pinksteren. Daarnaast nog op enkele speciale dagen: de eerste zondag na Pinksteren, de laatste zondag van het kerkelijk jaar en bij doop, belijdenis en huwelijk. In dien de familie dat wenst kan deze kleur ook gebruikt worden bij de uitvaartdienst.

img_2565 

Groen

Groen is de meest voorkomende kleur van het jaar. Deze kleur staat symbool voor het leven en de hoop, de groei en de oogst. We zien deze antependia op de gewone zondagen van het jaar.

img_2568 

Paars

Paars is de kleur van ingetogenheid en inkeer, van boete en berouw. Daarom worden deze kleden gebruikt in de Adventstijd en de lijdenstijd. Deze kleur kan ook gekozen worden bij een uitvaartdienst.

img_2566

Rood

Rood is de kleur van de liefde, het vuur en de warmte. Deze kleur wordt daarom gebruikt bij Pinksteren. Daarnaast worden deze antependia gebruikt bij de bevestiging van ambtsdragers.